понеделник, 23 май 2011 г.

"Дървото на живота" грабна Златната палма в Кан

Драмата, в която участват две от звездите на световното кино - Брад Пит и Шон Пен, спечели "Златната палма" в 64-то издание на престижния международен фестивал.

Традиционно обаче, режисьорът не изневери на навика си да стои далеч от "светлината на прожекторите" и вместо него, отличието бе връчено на един от продуцентите, пишат от avtora.com. Последният пък се извини от негово име и заяви, че колкото и да е трудно да замести "гигант" като Малик, го разбира, тъй като той е пословичен с дискретността и притесненията си пред публика.

Призът до известна степен бе изненадващ, тъй като при премиерата на "Дървото на живота" в Кан, филмът бе приет твърде противоречиво от медиите в залата и дори се чуха освирквания по адрес на създателите му. В крайна сметка обаче Робърт де Ниро и колегите му от журито явно прецениха, че именно "The Tree of Life" е най-достоен да триумфира в тазгодишното издание на надпреварата.

Отличието за главна мъжка роля спечели французинът Жан Дюжарден за участието си в "Артистът", а за главна женска роля отиде при Кирстен Дънст за "Меланхолия". По този начин журито излезе и от трудната ситуация при скандала с датчанина Ларс фон Триер, въпреки че мнозина ще счетат, че този реверанс идва ли е достатъчен за отношението към режисьора и новия му филм.

Голямата награда на фестивала бе поделена между "Момчето с колелото" на братя Дарден и турския "Имало едно време в Анадола", а тази за режисура отиде при сънародника на Триер - Николас Рефн за Drive, допълват от Blife.

Няма коментари:

Публикуване на коментар